Wednesday, March 27, 2013

::Virus infection woot-woot::

Ollla diary, Mesti tertunggu-tunggu entry baru pasal kesah jumpa dokter smlam kan?
Phew.
Nebes tahap kalahkan nak jumpa mak mentua u ollsCikYna pegi satu klinik panel dengan menggunakan ING card. Mehehehe.
Klinik itu berlokasi di JJWangsa Maju. Erk,tergamam seketika bila mengetahui ada klinik ropanya di situ.
Sebelah elianto ada klinik ye kawan-kawan. Sebelah elianto.






Maka nya,menunggu selama 5 menet,sebelum dokter memanggil sendiri nama pesakit. 
Tade nak ngada-ngada nurse cantik yang panggil hokey.
Then CikYna cakapla kat dokter, "sakit telinga la doc,denyut-denyut. Ada kumbang masuk kot"

Check punya check, dia tanya "U ada kawan ke di luar?"

CikYna geleng kepala, Ha sudah! Penyakit kronik ke? Alahai. Steady lagi.

"You selalu korek telinga ke? You tinggal mana ni? Banyak kuman tau. Masuk telinga. Bahaya."

Pastu buat bodoh sket, garu tudung. #kuman#kuman#kuman#

"Korek telinga selalu tak boleh ke doc? Nanti tahi telinga melimpah ruah la doc."(tu ayat karangan,bukan ayat sebenar)

Doktor pandang-pandang,geleng-geleng. Eheh,kenapa pulak ni.

"No. You salah,tak boleh korek hari-hari. Bahaya you tau. Jangan korek dalam-dalam. Boleh infection woo. Bahaya!"

Gulp. Telan air liur.

"I bagi you ubat. Cuba dulu seminggu. Kalau tak ok. Boleh cuci,bla..bla..bla.." Tak paham sangat dia cakap. So CikYna pon kuar dengan harapan hampa. Kumbang di telinga tanak kuar. Sobs.

Then to make it clear, CikYna tanya la pharmacist then dia terangkan la pada CikYna. Bagi 3 jenis menatang ubat.

Taraaaa...
 Ni ubat tahan sakit. Makan selepas amik makanan. Pat kali sehari. Noted!

 Ni antibiotik. WAJIB(ha urup besar lagi) habiskan. Pat kali gak sari.

Ni titisan air mata. Uhuk. Telinga la.. Pagi dan malam. 8-10 drops. Ikot sukati.

So fir this infection, the doc nasihatkan untuk jgan selalu korek telinga dan awasi persekitaran.
Hmm..Noted doc. Thanks ye.
Lepas demam, dapat infection ni pulop. Takpela. Asal bahagia. Chewah(bahagia ke kau!).
Nak p makan. Okebai.


NotakakiCikYna: Jaga telinga anda baik-baik, Jangan selalu korek telinga. Itu BAHAYA.

3 comments:

nor azira said...

mak ai..klu jenis taik tinge cair cmne plak.klu x ari2 korek mmg x selesa la jwbnye.zzzz..btw selamat sembuh cpt linaku!

intan said...

get well soon dear..

husnaradzie said...

thanks all.yup tekujat gak dengar doc tu cakap. seeloknya basuh ngan air suam. gulp!