Thursday, June 6, 2013

::Korang yang mana satu?::

situasi 1:
 
pelanggan: Brape selai baju ni?(sambil belek-belek baju)
peniaga: RM 15 je kak
pelanggan:Rm 15?mahalnya! takleh kurang ke? kalau ambik 2,boleh kurang ke?
peniaga: dah kurang dah tu kak.
pelanggan: Isk.mahal sangat la.Kalau kurang saya ambik la.
peniaga: Saya bagi RM 13. boleh ye kak?
pelanggan:takpelah,mahal! tanak.(blah cenggitu sahaja)

situasi 2:
pelanggan: Brape harga kasut ni ye?
peniaga: RM15 cik
pelanggan: hmmm...(belek-belek kasut). Ok la nak yang ni.


Nampak tak perbedaan nya disitu. hihi.Nak murah,orang da bagi murah,tetiba cakap tanak plk. Mahal la itu la ini la.eh2,kemain lagi kau. Nak murah cemana lagi. Standardla rege kat pasa malam.
 
Bukan marah,cuma nak tegur je. CikYna arap u olls ramai yang kat situasi nombo 2 tu. Tak salah tanya sebab customer always right,kan?
Tapi memadai la kot. Nak rege murah,sebab peniaga tu pon meniaga,mestilah nak untung iye dok?

Moral di sini adalah membeli belah dengan bijak ye. Senang ati peniaga dan juga anda.
smile:)
Yang menulih,




12 comments:

Farah Waheda Wahid said...

rasanya ada situasi yang ke-3 ni yana... *-^

YnaRazali said...

ape kak,share2...hehe

Nao Mei said...

Cik akak tak pandang harga pun...yang penting ada duit tu bayar..hahaha

YnaRazali said...

bagus akk omei.hehe

Nur Aqilah said...

dua2 pun sy. haha

Wanie Zunidan said...

Rasanya wani no-2 , sampaikan ada kawan-ii kata wani nie tak reti nak tawar menawar dalam pembelian , orang taruk harga , bayar je , hehe

Ieyra Ghani said...

saya akui saya yg ke-2 sbb saya mmg tak reti nak tawar menawar =_= hihi

Noor Najwa said...

saya jenis xsuka main tawar2..hehe..segan rasenya

intan said...

intan situasi 2 tu kot..klu dah nak beli jer.. =) btw wow..dah lama x singgah ramai dah follower u..~

irfan izzat said...

situasi 2 kot...kalau barang tu memang diperlukan tak kisah dah harga mahal ckit..asalkan dapat...

YnaRazali said...

saya jugak yang nombo 2.hehe.:)

WeenJoe said...

situasi kedua ;)