Tuesday, July 23, 2013

::Nasik Ulam,sayur keladi::

 

Oho...da separuh Ramadan dah. Alhamdulillah. Bukan ape tetiba je tingat kat makanan peberet di bulan pose
Makanan wajib la ni. Tiap-tiap tahun mesti ade kekadang tu berulan-ulang makan benda yang sama
Bagi yang tak tau menu atas tu copy from abang google, adalah imej nasi ulam.
Kat perlis we olls panggil nasi ulam, tempat lain taktau la.
Nasi ulam ni campuran dari ulam-ulaman tradisional tau. Tok CikYna lah pakar buat nasik ni.
Awal-awal dia dah redah utan pegi carik ulam-ulaman untuk dibuat nasik. Tugas CikYna selain makan adalah menggaul nasik bersama dengan ulam-ulaman.
Tok cakap lagi banyak ulam,lagi sedap. ehek.
Ni pon nanti CikYna balik lambat,if sempat bleh la mintak tok buatkan. Pastu CikYna post bagi korang.
 


Ni sayur keladi. Selalunya CikYna pandai masak makanan peberet je,tapi tidak sayur ni.
Sebab ape? Sebab kalau silap cara basuh keladi ni,kemahin gatal la kau punya tekak.
Jenuh bergaru-garuan.huhu.
So kalau Tok buat, gerenti tak gatal sebab dia basuh dengan bersih.
Selalunya makan nasik ulam dengan sayur keladi buat kuah. Ohmaigucci,tak sabo rasanya.huhu
Kat kolumpo ni mana ade makanan cenggini.huhu.
Hentah kenal hentah idok kalau tanya keladi.miahahaha.
Ape yang penting, before balik raya ni,sediakan list untuk makanan peberet.muehehehe.
Korang plak, ape makanan peberet di bulan puasa?

2 comments:

Cik Eka said...

nasi ulam tak penah makan.

Nanti nak try lah kalau g perlis.

gulai keladi, eka suka. masak asam mak buat. perghhh

YnaRazali said...

sedap kan Eka keladi masak asam.makan cenggitu je.huhu