Thursday, March 28, 2013

::bahaya ke kalau kekurangan gula?::

Olllaaaa. Haip,tajuk kemain lagi ye.
Saja je nak share. Tadi baru lepas Borrel aka party-part taim di opis.
CikYna mestilah suka sebab makan pree kot. Seb baik makanan boleh masuk tekak,bukan westernization.hehe.
Ok now nak cite pasal Gula.
Gula itu manis, manis itu gula.
Tapi u olls tau ke kesan bila kekurangan gula dalam darah?
Tau tak,tau tak,tau tak? (tau ke tak?)
Gula,kebaikan dan kekurangan.Uhuk.





Ok.Meh nak cita.
CikYna yakin dan pasti semua orang tau kesan lebihnya gula dalam darah kan?
CikYna dan keluarga memang ada kesah kekurangan gula lam darah.
CikYna,ayah dan mak. Jangan tak tau, orang berisi jugak boleh kekurangan gula tau.
Apa yang CikYna nak ceta ni berdasarkan pengalaman.
CikYna penah pengsan masa kat matrik dlu sebab kurang gula,masa tu kat cafe dan tengah pegang mee sup. Alahai.
Tatau camne bleh berlaku, sedar-sedar je dah kat klinik. Aik.Rasanya tadi dok pegang mee sup.
CikYna terus membawa berita ini kepada mak dan kami pegi cek doc.

Doc pesan bahaya kalau kurang gula ni,macam kurang darah jugak.
So pegi mana-mana bawaklah gula-gula. Buat peneman.
Now lam beg memang ada macam-macam jenis gula-gula. mehehehe.
Ayah CiKyna penah pengsan kat umah,then bagi minun air gula,dia sedar balik.
Ada jugak baca beberapa artikel pasal kurang gula ni.
So rerajinkanlah jari jemari anda untuk mencari tips-tips kesihatan ye.
Jangan lupa sarapan dan jangan stress-stress selalu.lol
Ni nasihat diri sendiri jugak.
Okebai.

#smile#


5 comments:

intan said...

owh..bahaya gak la kurang gula ni.. boleh pengsan.. macam kalau darah rendah la, boleh pitam dimana2, tau2 dah jatuh cam saya.. malu2..

nor azira said...

jd la mcm saye..terlebih gule.muke pn manis je..haha

husnaradzie said...

intan,saya kurang darah dan kurang gula.pengsan di mana2.seb bek kat matrik tu ngan aton.hehe

husnaradzie said...

azira,manis kew?

nor azira said...

manis nok.gituwww