Wednesday, April 10, 2013

::Patut ke memilih kerja?::

Assalamualaikum

Ni tengah ngantuk ni sebanrnya,tapi tetap nak hapdet jugak.
Tadi tetiba terpikir nak hapdet pasal kerja CikYna
I means kerjaya. Huhu. Berpeluh-peluh nak memikir tajuk entry yang sesuai. (",)
CikYna adalah graduan Sains Kemanusiaan,major dalam Sosiologi dan minor Ilmu Wahyu.
Dan kerja CikYna sekarang tade kena mengena dengan kerja CikYna sekarang.huhu.
So just nak share je keje-keje yang CikYna penah buat dan sememangnya tak de kena mengena dengan course yang CikYna amek.huhu.
Yelah,nak tunggu kerja yang sebati dengan course memang lambat lagi,dan tade harapan la.
Harap tanam anggur,jadik petani berjaya jelah.mihihihi.


 #1. Praktikal kat AADK: tahun 2010. Ni adalah pilihan terakhir selepas tatau nak gi mana untuk buat praktikal. Buleh cenggitu?hehe. So far banyak yang belajar,no kes buli dan banyak kenangan la. Praktikal kat Perlis jugak. 5 menet dari rumah. Lunch makan di rumah. Sep bajet.mihmih.



#2. Borong Din: ahh,ni lagi tade kena mengena. I olls jadik salesgirl kat Borong Din kat rumah I olls. Yelah,masa tu tedesak sangat carik keje. So peluang yang datang,grab jelah sementara dapat keja lain. Lama jugak keja situ,sampai sengal-sengal badan.huhu. Moralnya: jangan pilih keja.hehe.



 
#3. Aeon Credit Services: Ni adalah lepas keja borong Din,dapat tebiu dari one agency dan akhirnya CikYna dicampakkan di sini. Uh dahsyat keja Aeon ni. Kenapa? hehe. Tak dapat targer kena balik keja lambat. Pergh! G semayang pon jadik isu tau. No komen. Sini banyak tau pasal cara-cara deal dengan customer yang banyak kerenahnya alahai!(3 months there)



#4. Now? AQ Services International: Hepi ke keje sini?mehehehehe. okla,banyak culture yang mix up and down,chewahh! Nama pon international kan. Mat and minah saleh ramai la.huhu. So far,CikYna ok je dengan culture mereka. As long as mereka hormat dengan cara kita,tapi respect la sebab cara mereka hormatkan kita ni lebih baik dari orang melayu. Bukan nak judge,tapi ini reality. Sobs.agak-agak kena banned x tulih cenggini. As for now, I really enjoy with the work. Almost 8 months here. AlhamduLillah.


See,tade kan keje yang kena mengena dengan course yang CikYna amek. So far, ok lagi lah dengan kerja sekarang. Kepada kawan-kawan,semoga berjaya dalam mencari kerjaya anda dan jangan tunggu lama-lama after grad untuk cari kerja.
Okebai.


                                                                      NotakakiCikYna: Balik ngundi ke tak?huhu                                                                                                                             

5 comments:

Farah Waheda Wahid said...

biasalah tu... ramai...belajar bidang lain, kerja bidang lain... hu hu hu...termasuk akak ni sekali... ^_^

husnaradzie said...

Kan kak? Dah la susah dapat keje sekarang ni..huhu

MarnieyZ said...

hehhe, sya pun amik sains kemanusiaan jgk tp kalau dpt lah. hehe.

Nao Mei said...

takpe....walaipun ambik kos lain...keja kos lain...dapat ler belajar dengan dunia yang berbeza2...hihi

intan said...

sama lah awak keje x de kaitan.. tengah cari keje lain ni..stress keje skrg nih..huhu