Monday, May 20, 2013

::Resipi:Laksa Utara::


Hi peeps!Cam da lama tak hapdet belog ni kan.Cam tade idealaaa..nak tulih mende and bajet cam pemes blogger la gitew. Hari2 kene hapdet.haha.Okay back to the story.

CikYna nak share resipi laksa utara yang CikYna masak buat kengkawan seramai 30-40 orang kat majlis di umah abg Fery.muehehe.Caye tak?caye tak?saye masak. Tanjat mak I olls kalau tau I masak.hewhew

So far,ramai la yang puji,yang komen katanya sedap. Harap-harap betol la ye. Oh kuah ni sebenarnya makan ngan bihun goreng..haaa..pelik kan? Tapi kalau nak tahu,kat utara,belah kedah dan perlis, bihun goreng ni dimakan bersama kuah laksa tau. Tambah 2,3 pinggan tak hengat denia.mihmih.
Bahan-bahan:
  • Ikan kembung 7 kilo*nak guna ikan sardin pom boleh*
  • Bawang besar secukup rasa*cikyna tak guna bawang putih tau*
  • Asam keping
  • Cili kering+cili padi
  • Belacan
  • Daum kesum
  • Bunga kantan
Cara-cara menyediakan:
  • Rebus ikan kembung dulu.selama yang mungkin. sementara tu boleh la tengok t.v ke tido ke.Pastikan tak hangus ye u olls
  •  blend atau kisarkan bawang besar,cili kering dan cili padi
  • Bila ikan da agak-agak masak,angkat dan toskan. Bila da sejuk,asingkan isi dan juga tulang. Air rebusan jangan dibuang boleh diminum ye.haha.tipu.
  • Kemudian kisar kan isi. Tulang ikan juga dikisarkan dan ditapis untuk mendapatkan sisa ikan tersebut
  • Apabila semuanya dikisar,campur dalam periuk besar,isi ikan,bawang merah dan juga cili dan naikkan atas api. Oppps lupa nak tambah!Belacan. As much as you can.huhu
  • Bila dah mendidih,campak kan bunga kantan,daun kesum beserta perasa.
  • tunggu sampaila bau tu meresap dalam idung. Tutup laa api.Siap!hewhewhew
Mudah khen you olls. Tapi sebenarnya proses dia ya ampun! We olls setat masak dari jam 3.00 pagi hingga ke jam 7.00 pagi. Sangat la memakan masa.huhu 
 
Oh laksa plak beli je dalam paket,rebus ye. Makan bersama telur rebus,cili padi,daun selom,hirisan bawang dan hirisan timun. Nak gambo ke? Tak sempat la snap. Boleh amik dari FB bebudak ni je.huhu.
 
Facebook Ku kasmawati bersama model diyana raof.
So kalau nak cuba silakan. Resipi from my mom. AlhamduLillah.hehe.
Salam dari perantauan.hewhew
Yang memberi resipi,
          
 

6 comments:

NOR AZIRA said...

ala tiru la.x aci.boikot2!

YnaRazali said...

resipi i laa..hehe.sedap tau.ramai puji.u rugi takleh rase.

Iyraa Cariyno said...

nmpak sedap..nak try resepi tu kt rumah la :)

Starniea_Ahaaw said...

Nak minta resepi ni.Nak try jugak....Sekarang banyak try masak.Laksa mungkin salah satunya.... =)

Starniea_Ahaaw said...

nak minta resepi ni.Nak try.Sekarang tengah belajar memasak...=)

YnaRazali said...

boleh2..senang je ni..hehe