Monday, May 26, 2014

Status Haram coklat Cadburry, Kisses dan LA coffee

 
 
Leni sibuk dengan isu status cekelat cadburry. Perasa tu plop perasa kegemaran saya.  Haa elok sangat letew. Seteleh sekian lama baru nak kuar isu halal haram ni
Pastu semalam dan-dan plak macam-macam jenis cekelat yang disahkan haram, dan kebanyakan cekelat yang memang femes dijual di Langkawi, syurga beli belah cekelat.
Hoih dan satu sumber jugak, cekelat kisses tu ade yang disalah fill dengan arak.
Oh em geee! (buat muka terkejut!)


Katanya kisses nugget je, tapi bila dah semua haram tu, takkan la yang lain halal kot. #aptb
hoihhh! Pasni kalau pegi langkawi, masing-masing shopping pinggan, kain batik dengan minyak gamat.
No cekelat at all.haha

Pastu tadi godek-godek facebook, tup tup nampak plak satu status. Status haram jugak, ade **** tu.
Pastu garu-garu kepala. Oh nooo! Why now, why!!!!
 
 

AWAS SEMUA… KOPIKO LA coffee & KOPIKO 3-in-1 ada gelatin dar1 lemak BABI.. Kod E472e. Dah check dgn JAKIM mmg sah. Tlg share utk kebaikan semua… - See more at: http://shakiddo.com/penjelasan-isu-kod-e472e-produk-kopiko-3-in-1-la-coffee/#sthash.NbhzIh8y.dpuf
AWAS SEMUA… KOPIKO LA coffee & KOPIKO 3-in-1 ada gelatin dar1 lemak BABI.. Kod E472e. Dah check dgn JAKIM mmg sah. Tlg share utk kebaikan semua… - See more at: http://shakiddo.com/penjelasan-isu-kod-e472e-produk-kopiko-3-in-1-la-coffee/#sthash.NbhzIh8y.dpuf
AWAS SEMUA… KOPIKO LA coffee & KOPIKO 3-in-1 ada gelatin dar1 lemak BABI.. Kod E472e. Dah check dgn JAKIM mmg sah. Tlg share utk kebaikan semua… - See more at: http://shakiddo.com/penjelasan-isu-kod-e472e-produk-kopiko-3-in-1-la-coffee/#sthash.NbhzIh8y.dpuf
Gambor tak clear tapi boleh je nampak kan. Haaa kopiko LA coffee lak. Hoihhh!
Cek blog ni dan blog ni untuk baca. Ramai jugak yang complaint kenapa tak confirm dulu.
Main jual je. Ya ampun! Tak tahu laa. Semoga kita semua diberkati olehNya! Aminn

صلى الله عليه عَنْ أَبِي عَبْدِ الله النُّعْمَانِ بْنِ بَشِيْر رَضِيَ الله عَنْهُمَا قَالَ: سَمِعْتُ رَسُوْلَ الله
وسلم یَقُوْلُ: (( إِنَّ الحَلاَلَ بَيِّنٌ وَإِنَّ الحَرَامَ بَيِّنٌ وَبَيْنَهُمَا أُمُوْرٌ مُشْتَبِهَاتٌ لا یَعْلَمُهُنَّ آَثِيْ رٌ
مِنَ النَّاسِ، فَمَنِ اتَّقَى الشُّبُهَاتِ فَقَدِ اسْتَبْرَأَ لِدِیْنِهِ وَعِرْضِهِ وَمَنْ وَقَعَ فِي الشُّبُهَاتِ وَقَعَ فِي
الحَرَامِ آَالرَّاعِي یَرْعَى حَوْلَ الحِمَى یُوشِكُ أَنْ یَرْتَعَ فِيْهِ. أَلاَ وَإِنَّ لِكُلِّ مَلِكٍ حِمَى، أَلاَ وَإِ نَّ
حِمَى اللهِ مَحَارِمُهُ. أَلاَ وَإِنَّ فِي الْجَسَدِ مُضْغَةً إِذَا صَلَحَتْ صَلَحَ الْجَسَدُ آُلُّهُ، وَإِذَا فَسَدَتْ فَسَ دَالْجَسَدُ آُلُّهُ، أَلاَ وَهِيَ الْقَلْبُ)).
رواه البخاري ومسلم.


Dari Abi 'Abdillah Annu'man bin Basyir RA telah berkata: "Aku telah mendengar Rasulullah SAW telah bersabda:

" Sesungguhnya sesuatu yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas, dan diantara keduanya ada perkara yang samar-samar yang kebanyakan manusia tidak mengetahui. Maka barangsiapa menjaga dirinya dari barang-barang (perkara) yang samar itu, maka ia telah membersihkan agamanya dan kehormatannya, dan barangsiapa yang jatuh dalam melakukan perkara yang samar-samar itu, maka ia telah jatuh dalam perkara haram seperti pengembala di sekeliling tanah larangan (halaman orang), lambat-laun ia akan masuk ke dalamnya. Ingatlah bahawa tiap-tiap raja ada larangannya. Ingatlah bahawa larangan ALLAH adalah apa-apa yang diharamkanNya.
Ingatlah bahawa dalam jasad itu ada sekerat daging, jika ia baik, baiklah jasad seluruhnya, dan jika ia rusak, rusaklah jasad seluruhnya. Ingatlah, itu adalah hati."

Diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim



Yang stress lagi stress,


4 comments:

Farah Waheda Wahid said...

pas ni buat chocolate sendiri jer...

YnaRazali said...

betul tu kak. hihi

adrianna syaz said...

Hu..why..cokelet...

ros_reeza said...

salam kenal dari Ros.. singgah dan follow sini.,.