Wednesday, October 9, 2013

::Jangan terkena kejutan budaya::


Pagi u olls. AlhamduLillah harini bertambah baik kesihatan Yna
Awal pagi dah bantai nasik lemak dengan soya sejuk..haaa memang tak bagus
Pagi2 minum air sejuk.hehe
Semalam ramai gak bagi petua kat Yna pasal selsema. Ada someone penah petua untuk mulakan basuh kaki dan ke atas kalau mandi waktu pagi
Gitulaa..chek da try dah wat gituu tapi tetap tak menjadik. hmmm..

Oh back to the tajuk,just nak kongsi je dengan korang semua
Yna ni keje kat company international. Company milik dutch lam omputih dan belanda dalam melayu nya. haa giteww.
Makanya bila bos da omputih, pekerja-pekerja beliau gak mesti ade sifat keomputihan tu khen..hoho
Yes. Frankly speaking, most of my colleague bukan muslim. 
Bulih bilang ngan jari bilangan muslim lam opis ni. Ade 5 ketul je pon.
Yang selebihnya semua Chinese, Indian, Dutch and Japanese.

 
 
 
Ade yang tanya macam mana Yna mix ngan dyeorang ni. Yelah... omputih kan mana depa tau pasal budaya melayu nii..
No... No... No... You olls silap hokey!
Bos I olls ni beliau memang menitik beratkan kebajikan pekerja. Tediaaa..
They no la apa yang OK dan tak OK
Kekadang tu siap tegur colleague yang lain, "Please respect them."
Sebenarnya depends pada kita sendiri. Macam mana kita nak mix ngan mereka ini. Kalau mereka respect kita, kita pon kena laa respect mereka.
Give and take giteww.
Janganlah terkejut atau terkena kejutan budaya lak. Terikut-ikut apa yang mereka buat
As long as we can protect ourself as Muslimah, I think should be no problem kan?
Haa..cakap omputih u olls..haha

Itu je nak share arini. Banyak lak cakapnyee..supposely today wordless wednesday kan.hehe
Take care ye semua.
Tak sabar nak cuti raya ajiii...hehe:)
 

2 comments:

ain diyana said...

selamat bercuti..

adrianna syaz said...

Boleh ja hormat mnghormati wlupun berlainan agama dan bangsa kan..slmt bercti yna :)